In food

Placuszki jogurtowe

Na śniadanie ostatnio najbardziej lubię jajecznicę z pomidorkami i kawałkiem świeżego pieczywa albo tradycyjnie omleta. Zdarza się jednak, że zrobię i takie placuszki jogurtowe jak w niedzielę. Są bardzo proste w wykonaniu i, jak dla mnie, smaczne. Dla  łasuchów wersja z cukrem i odrobiną oleju będzie idealna. Ja zrobiłam bez słodziku, u mnie dodatki stanowiły słodkość! Piekłam na teflonie. Wszamałam je z jogurtem naturalnym i zblendowanymi truskawkami. Lekko i pożywnie. W takie upały tak lubię.


Składniki (na ok. 6 placuszków):
2 łyżki jogurtu naturalnego
łyżka otrębów pszennych
łyżka lnu mielonego
2 białka jaj
mleko, woda -na oko, tak aby masa nie była za gęsta ani nie za rzadka
odrobina cynamonu, olejku waniliowego
cukier (opcjonalnie)
Wykonanie:
Białka jaj wbijamy do miseczki, wsypujemy resztę składników, wszystko mieszamy ze sobą aż do uzyskania jednolitej masy. Patelnię rozgrzewamy. Możemy nalać odrobinę oleju albo piec bez na teflonie. Masę wykładamy łyżką na patelnię i formujemy na placuszki. Odwracamy po ok. 3 minutach.
Placuszki podajemy z ulubionymi dodatkami, mogą to być świeże owoce, jogurt naturalny albo smakowy. Jak kto woli! :)

Related Articles

2 komentarzy:

  1. mniam! koniecznie wyprobuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie śniadania!:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...