28 lipca 2014

Dla smakoszy słodkości, czyli domowa granola...

Kto z nas nie lubi słodyczy? Chyba większość przepada za czekoladami, muffinkami czy pysznymi ciasteczkami. Szkoda tylko, że to mniej zdrowsze przekąski dnia codziennego Polaków. Chociaż ja jestem zdania, że wszystko jest dla ludzi, tylko z umiarem. Od jakiegoś czasu chodził za mną pewien przepis. Coś słodkiego, ale zdrowego i w dodatku chrupiącego. Mam na myśli domową granolę. Uwielbiam jej połączenie z jogurtem naturalnym, po prostu pycha! Połączenie płatków owsianych, siemienia lnianego, suszonej żurawiny, wiórek kokosu i innych składników daje smaczny efekt. Ja swoje zrobiłam z powyższych rzeczy, dodałam jeszcze posiekanych drobno suszonych śliwek oraz moreli. Wszystko prażyłam na patelni, po czym dodałam dwie łyżki prawdziwego miodu, wymieszałam i posypałam na oko otrębami pszennymi. Zostawiłam na parę minut, żeby ostygło i się złączyło w jedną całość. Taką mieszankę potem chowamy do słoika. I mamy pyszny dodatek do jogurtu czy mleka, a dla większych smakoszy słodkości wersja na sucho będzie idealnym rozwiązaniem :) 
Może ktoś z was robił coś podobnego? Mam nadzieję, że was zachęciłam choć trochę. Warto posiedzieć te pół godzinki w kuchni...

4 komentarze:

  1. Jejciu pyszności. :D

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny post ::))

    monmondeefou.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja robię ciastka z podobnych produktów,lecz dodaję jeszcze polewę z kakao(bez cukru,ciemnego,oryginalnego)

    http://p-ann.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Na wszelkie pytania, sugestie odpowiadam pod postem.